Chiar şi cei foarte bine pregăţi şi aflaţi în funcţii de decizie importante pot greşi. Iar greşelile lor sunt catastrofale de cele mai multe ori. Jurnaliştii de la La Tribune au întocmit un top al gafelor ce s-au lăsat cu consecinţe dezastroase pentru cei din lumea finanţelor.
2 noiembrie 2011: Standard&Poor's coboară ratingul Franţei
Agenţia de rating americană a anunţat că Franţa şi-a pierdut calificativul AAA, în contextul în care criza economică îi determină pe toţi finanţiştii să stea cu ochii agenţii. După puţin timp, S&P a recunoscut că a greşit: a admis că „din cauza unei erori tehnice" agenţia a trimis unora dintre clienţii săi, „automat" un mesaj în care se sugera că ratingul Franţei a fost schimbat.
August 2006: A vândut 610.000 de acţiuni cu un yen
Un trader japonez de la casa Mizuho Securities a vândut, din neatenţie, 610.000 de acţiuni ale unei firme de recrutare proaspăt listată la bursă pentru doar un yen. Sistemul informatic al bursei a ignorat solicitarea acestuia de a anula ordinal, iar acesta a trebuit să răscumpere acţiunile, suferind, evident, pierderi însemnate.
5 martie 2011: Şeful FMI şi-a dat drumul la gură: oamenii aceia sunt în rahat
În momentele în care se punea problema primului împrumut pentru Grecia, şeful FMI de la acea vreme, Dominique Strauss Khan, a cam uitat ce funcţie ocupă când şi-a dat drumul la gură. „Realitatea e că oamenii aceia sunt în rahat. Grav. Au tot cârpit, deşi ştiu prea bine că nu se plătesc impozite, e un sport naţional în Grecia să nu-ţi plăteşti impozitele".
Mai 2010: O greşeală de tastare a înjumătăţit valoarea P&G
Timp de patru minute, indicele Dow Jones a căzut sub pragul psihologic de 10.000 de puncte. Cauza: „fat finger", în engleză, sau ceea ce am putea spune o greseală de tastare. Un trader al Citibank voia să tranzacţioneze 16 milioane de acţiuni Procte