Oamenii de ştiinţă au realizat o clasificare a planetelor şi sateliţilor lor naturali în funcţie de probabilitatea ca acestea să găzduiască sau nu viaţă extraterestră. Printre planetele din Sistemul Solar, dar şi dinafara acestuia, care au cele mai bune condiţii pentru întreţinerea vieţii extraterestre se numără Titan, Marte, dar şi exoplaneta Gliese 581g, notează BBC.
Echipa de astrologi americani de la Universitatea de Stat din Washington a ales două sisteme de clasificare a acestor planete, în funcţie de doi indicatori diferiţi: Indexul Similitudinii cu Pământul (ESI) şi Indexul de Habitat al Planetei (PHI).
"Primul indicator se referă la condiţiile asemănătoare cu cele ale Pământului care pot fi recunoscute şi pe celelalte planete, pornind de la premisa deja cunoscută că aceste condiţii sunt necesare pentru întreţinerea vieţii. Cea de-a doua întrebare se referă la caracteristicile exoplanetelor care ar putea încadra aceste lumi la posibile habitate pentru alte forme de viaţă, fie ele cunoscute nouă sau nu", a explicat doctoral Dirk Schulze-Makuch, co-autorul studiului.
Indexul ESI evaluează plantele şi lunile acestora în funcţie de cât sunt de asemănătoare Pământului, măsurând parametri precum mărimea, densitatea şi distanţa faţă de steaua-mamă. În funcţie de ESI, Terra a obţinut valoarea maximă, în mod evident (1,00), fiind urmată de Marte, cu un coeficient de 0,70 şi Mercur, cu 0,60. Dinafara sistemului nostru solar, planetele cele mai apropiate de caracteristicile Pământului sunt Gliese 581g, cu 0,89 şi o altă exoplanetă care orbitează în jurul aceleiaşi stele ca şi prima - Gliese 581d - cu un indice ESI de 0,74.
Indexul PHI a luat în calcul un alt set de factori, cum ar fi consistenţa suprafeţei planetei, dacă are sau nu atmosferă şi camp magnetic, energia disponibilă organismelor şi măsura în care se regăsesc aici componente organice