Regizorul canadian David Cronenberg a explicat pentru EVZ de ce, între Freud şi Jung, îl preferă pe cel dintâi, şi pentru forţa cu care acesta s-a bătut cu tabuurile. Sursa: HEPTA
Lungmetrajul "O metodă periculoasă", de David Cronenberg, cu Viggo Mortensen (în rolul lui Freud), Michael Fassbender (Jung) şi Keira Knightley (Sabina Spielrein, mărul discordiei dintre cei doi psihanalişti) intră în cinematografele din România la finalul acestei săptămâni.
Pentru EVZ, cineastul prezent la festivalul de la Veneţia, unde lungmetrajul a avut premiera mondială, a explicat de ce psihanaliza după Woody Allen nu e validă.
EVZ: Spuneaţi în conferinţa de presă că psihanaliza e monopolul lui Woody Allen. Cum îl percepeţi?
David Cronenberg: Păi, Woody, care râde mult de el însuşi, spune că merge la un psihanalist de vreo 30, 40 sau 50 de ani. Când auzi asta, e imposibil să nu te întrebi dacă psihanaliza funcţionează (râde). Dacă stai să te gândeşti, Freud nu făcea aşa ceva. Veneai la câteva şedinţe, cam cinci - şase, îţi rezolva problema şi te trimitea acasă. Cred că Freud ar fi fost şocat să audă că cineva merge la psihanalist de 30 de ani. Unii cred că tratamentul lui Woody ar fi după metoda freudiană, dar nu e deloc aşa. Freud nu credea că psihanalistul ar trebui să fie prietenul, partenerul şi un "life coach" pentru pacient timp de o viaţă întreagă!
Mai e la modă psihanaliza?
Foarte. Sunt atât de multe feluri... Există şi terapie cognitivă. Numai în Zürich sunt vreo 200 de analişti jungieni. Am citit un articol de curând în "New York Times" despre cât de populară este psihanaliza freudiană în China actualmente, acum că devine din ce în ce mai burgheză şi mai capitalistă. Nu ştiu cât de bine a prins analiza jungiană acolo...
Religie contra psihanaliză
Între Jung şi Freud, sunteţi de partea celui din ur