80% dintre medicii care au absolvit rezidenţiatul vor să profeseze în ţările din Uniunea Europeană. Aceasta este concluzia sondajelor efectuate la Iaşi, spune rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” din Iaşi, profesorul doctor Vasile Astărăstoae.
Concursul de rezidenţiat 2011 s-a finalizat şi, comparativ cu alţi ani, de această dată numărul contestaţiilor a fost mai mic. Astfel, la UMF „Carol Davila” din Bucureşti au fost înregistrate 100 de contestaţii şi la UMF „Gr.T. Popa” din Iaşi, aproximativ 10, principala solicitare fiind rescanarea grilei de concurs. Punctajul minim de promovare a fost de 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. La Iaşi, 910 a fost punctajul maxim, iar la Bucureşti, 896.
Dar în Bucureşti – ca de altfel şi în alte centre universitare (n.r.) –, numărul absolvenţilor care au promovat rezidenţiatul este mai mare decât cel al locurilor şi posturilor scoase la concurs de Ministerul Sănătăţii, mulţi fiind nevoiţi să participe la un nou concurs de rezidenţiat, a precizat prof. dr Florian Popa, rectorul UMF „Carol Davila”. „În ultimii ani, locurile la rezidenţiat au reprezentat aproximativ 60% din numărul total al absolvenţilor. Important este ca numărul de locuri la rezidenţiat să fie egal cu cel al absolvenţilor pentru a termina cu şomerii cu diplomă de la facultăţile de medicină. Dacă vom reuşi acest lucru, teoretic, în doi-trei ani am putea pune punct acestui fenomen şi am acoperi deficitul de medici din sistemul sanitar”, spune prof. dr Vasile Astărăstoae. Asta, teoretic. Deoarece, practic, aşa cum arată sondajele efectuate la Iaşi, 80% dintre medicii care au terminat rezidenţiatul şi sunt specialişti fac demersuri pentru a obţine un post în oricare altă ţară din UE decât în România. Realitatea confirmă că aceasta este situaţia şi în c