Un ritual amazonian pentru menţinerea ordinii sociale, o societate secretă din Mali şi respiraţia circulară mongolă se numără printre cele nouă tradiţii şi obiceiuri care au fost incluse, joi, de UNESCO pe lista patrimoniului imaterial al umanităţii aflat pe cale de dispariţie, informează AFP.
Comitetul de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial, reunit pe insula indoneziană Bali, a selecţionat nouă tradiţii pe lista patrimoniului imaterial "care necesită o salvare urgentă", din cele 18 dosare propuse.
Lista conţine deja 16 tradiţii "grav ameninţate", a precizat Rasul Samadov, un purtător de cuvânt al UNESCO. Alte propuneri vor fi incluse vineri, când vor continua lucrările Comitetului.
Comitetul a inclus pe această listă respiraţia circulară mongolă, o tehnică de interpretare a "cântecelor lungi" ale rapsozilor la flaut (din lemn): muzicienii inspiră pe nas şi expiră suflând în acelaşi timp pe gură aerul pe care l-au înmagazinat în obraji, fapt care le permite să cânte, fără întrerupere, timp de până la 25 de minute.
Au mai fost adăugate pe această listă societatea secretă Kôrêdugaw - un rit de înţelepciune din Mali care îi pregăteşte pe copii să înfrunte greutăţile vieţii -, poveştile din Yimakan - narate în limba locuitorilor Hezhen din nord-estul Chinei -, cântecul Xoan - din provincia vietnameză Phu Tho -, epopeea maură T'heydinne - compusă din zeci de poeme care celebrează şi glorifică victoriile obţinute de emirii şi sultanii mauri din Mauritania - şi Naqqali - o naraţiune dramatică iraniană.
Comitetul a recunoscut, totodată, valoarea bărcilor lenje iraniene: construcţia lor manuală, dar şi metodele de navigaţie, care ţineau cont de poziţia astrelor şi de formule speciale ce includeau culoarea apei şi înălţimea valurilor.
Indonezienii au obţinut includerea "dansului celor o mie de mâini", Saman, practicat adeseori în g