Videocapsula endoscopică identifică tumorile de mici dimensiuni de la nivelul intestinului subţire şi diagnostichează boala Crohn, o afecţiune inflamatorie intestinală. De asemenea, acest tip de endoscopie ultaperformantă este recomandat persoanelor care prezintă dureri abdominale, anemie cronică şi diaree ale căror cauze nu pot fi identificate prin endoscopia clasică.
„Tumorile au un aspect specific şi, odată identificate, trimitem pacientul la chirurgie. Când sunt alte leziuni care seamănă cu un ulcer, recomandăm biopsia, ca să vedem cauza lor. Uneori, aceste leziuni pot fi tot tumori. De asemenea, sunt persoane cu anemii cronice care nu răspund la tratament şi care pot avea drept cauză sângerări din intestinul subţire sau cu diaree care ar putea ascunde afecţiuni inflamatorii sau ulceraţii pe intestinul subţire", explică Oliviu Pascu, medic gastroenterolog la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj.
Dacă există suspiciunea unei tumori de mari dimensiuni, nu se recomandă videocapsula, deoarece există riscul să se blocheze în tumoare. „În acest caz, este recomandată enteroscopia, prin care putem lua şi biopsie", spune Camelia Chioncel, medic gastroenterolog la Spitalul Floreasca din Bucureşti.
Dezavantaj: nu poate lua biopsie
Avantajele faţă de metodele clasice, precum enteroscopia cu balon sau enteroscopia spirală, sunt multiple. În primul rând, endoscopia cu videocapsulă este simplă, nedureroasă şi nu expune pacientul nici unui pericol. Pacientul înghite dimineaţa, pe stomacul gol, capsula asemănătoare cu o ampicilină, poate pleca din spital şi se întoarce după şapte ore, atât cât funcţionează bateria pilulei.
La două ore de la înghiţirea pastilei pacientul poate bea apă, iar după patru ore poate mânca. În cele şapte ore în care stă în organism, pastila video de 27 de milimetri înregistrează 57.000 de imagini, pe care le