Spitalele din România au aceleaşi dotări cu cele din Franţa în ceea ce priveşte chirurgia endoscopică şi robotică, medicii au aceeaşi pregătire, iar frontierele medicale au dispărut şi pacienţii se pot trata unde cred că le este mai bine, a spus, joi, medicul Adrian Lobonţiu, stabilit la Paris.
"Lucrez de peste două decenii în Spitalul «Henri Mondor» din Paris, dar am păstrat legătura cu colegii mei din România. Ceea ce pot spune astăzi este că şcoala medicală din România este deosebită. Aici în ţară avem dotări din punct de vedere al chirurgiei endoscopice şi mai ales robotice similare altor ţări. Avem aceeaşi pregătire, şi anume de a trata cât mai bine pacienţii", a declarat medicul Adrian Lobonţiu la Congresul Naţional al Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică (ARCE), care se desfăşoară în perioada 23-26 noiembrie, în Bucureşti.
El a spus că frontierele medicale au dispărut, iar pacienţii se pot trata unde cred că le este mai bine, dar obiectivul este de a-i îngriji cât mai bine la ei acasă.
"Vrem să tratăm cât mai bine bolnavii, dar cred că pentru ei este mai bine să fie îngrijiţi cu tehnicile cele mai confortabile în ţara lor. Acum chirurgia laparoscopică pare mai grea comparativ cu cea robotică, care ameliorează mult performanţele noastre", a mai spus medicul.
El a vorbit despre "chirurgia prin orificii naturale", care face mari progrese în toată lumea. "Chirugia prin orificii naturale este tot mai mult folosită în străinătate. Medici caută mereu să amelioreze gestul medical prin proceduri minim invazive", a precizat Lobonţiu.
Chirurgia minim invazivă este tot mai mult folosită în ginecologie, mai ales când sunt abordate suferinţe ale fătului, a spus, la rândul lui, conferenţiar doctor Nicolae Suciu, de la Maternitatea Polizu.
"Intervenim în cazul naşterilor care ar putea surveni înainte de termen administrând transfuzii i