Mario Monti, primul ministru italian, va cere Angelei Merkel, cancelarul german, și lui Nicolas Sarkozy, președintele Franței, să faciliteze țintele bugetare ale zonei euro și să ofere ajutor pentru asigurarea creșterii economice şi compensarea tendinței de stagnare a economiilor europene.
Monti, al cărui guvern de tehnocrați a depus jurământul săptămâna trecută, a declarat că a fost însărcinat să introducă „idei noi” în agenda discuțiilor franco-germane care au loc astăzi, la Strasbourg, dezbateri care vor fi urmate de o conferință de presă la 14:00, ora Parisului.
Mario Monti, fost comisar european, a promis că va combina reformele economice cu măsuri riguroase financiare pentru a proteja Italia de criza financiară. Italia este a doua țară din punct de vedere al îndatorării după Grecia, cu o datorie publică de 120% din PIB faţă de 150% din PIB a Greciei.
„Nu putem vorbi de o contradicție între rigoare financiară și creștere economică obținută prin implementarea de reforme structurale”, a declarat Monti la 22 noiembrie, în urma convorbirilor cu Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, și Herman van Rompuy, președintele Uniunii Europene. „Sustenabilitatea bugetară trebuie, de fapt, să se bazeze pe o creștere economică mai puternică”, a adăugat acesta.
Mario Monti și Jose Manuel Barroso, la întâlnirea din 22 noiembrie
Includerea lui Monti printre invitații la aceste discuții reprezintă o schimbare radicală, după ce Silvio Berlusconi, predecesorul său la cârma executivului italian, fusese rar invitat la întâlnirile liderilor celor două principale economii europene. Reuniunea are loc pe fondul neînțelegerilor dintre Franța și Germania cu privire la rolul Băncii Centrale Europene (BCE) în a oferi sprijin logistic și financiar în gestionarea datoriilor Italiei și ale celorlalte state europene aflate în dific