În ciuda faptului că preţurile terenurilor s-au ajustat considerabil în ultimii ani, acestea sunt încă prea scumpe şi acest aspect se reflectă în preţul locuinţelor, este de părere Călin Negoescu, partener a firmei de avocatură Westfourth Architecture
„Preţurile terenurilor sunt prea scumpe şi apasă pe costul locuinţelor. Terenurile sunt mai scumpe decât construcţia propriu-zisă, aşadar există proiecte în care costul construcţiei din totalul investiţiei este de 50%, iar restul reprezintă costul terenului”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, Călin Negoescu, partener a firmei de avocatură Westfourth Architecture.
Negoescu a explicat că în 2006-2007 erau ridicate clădiri cu un buget de 600-700 de euro pe metru pătrat construit, dar acum aceste costuri au ajuns la 400 de euro pe metru pătrat. Astăzi încă mai există dezvoltatori care ridică clădiri cu costuri ridicate doar pentru a fi “cel mai tare din parcare”.
Întrebat de unde poate reveni creşterea în România, Negoescu a spus că atât din retail, cât şi din rezidenţial, pentru că există potenţial.“În retail România ocupă un loc codaş în Europa. Orice te apuci să faci este binevenit”,a spus Negoescu.
În materie de rezidenţial , partenerul Westfourth Architecture a afimrat că există un indice tehnic, care arată că în fiecare an pentru a se menţine vârsta unui oraş trebuie să construieşti 1% din case pentru 1% din populaţie.
“În Bucureşti de 20 de ani ar fi trebuit construite 20.000 de locuinţe pe an, dar nu s-au făcut, astfel că este nevoie de 200.000-400.000 de locuinţe. Toată lumea are nevoie de o cameră sau două în plus, să nu zic de o a doua casă. Nu din cauza cererii lucrurile stau prost pe piaţa rezidenţială, ci din alte cauze", a mai completat Negoescu.