Economia zonei euro este deja intrată în recesiune, au declarat economiştii Institutului Internaţional de Finanţe. Climatul economic s-a degradat mai repede decât se aşteptau analiştii, se arată în raportul emis de IIF.
"Situaţia din zona euro a luat o întorsătură gravă în timpul acestei luni. Economia a intrat în ceea ce vedem a fi o recesiune, care nu va creşte decât deficitele bugetare", au scris analiştii Institutului Internaţional de Finanţe (IIF), organizaţie bancară mondială, într-o notă asupra conjuncturii economice, citată de AFP.
"Datele publicate la sfârşitul celui de-al treilea trimestru şi la începutul celui de-al patrulea au fost mai slabe decât se preconizase", au anunţat economiştii, invocând rata şomajului în creştere din Germania şi încetinirea producţiei industriale în toate ţările zonei euro.
IIF se aştepta la o scădere a Produsului Intern Brut al zonei de 2% în patrulea trimestru al anului 2011 faţă de perioda similară a anului trecut, ca şi în primul trimestru al anului 2012. Pentru întregul an 2012, proiecţia Institutului este o contracţie de 1% a economiei zonei euro.
"Slăbiciunea economiei zonei euro are potenţialul de a se răspândi în restul lumii printr-un anumit număr de canale. Unul dintre cele mai imediate şi mai puternice este sectorul bancar", se arată în documentul emis de IIF.
Bancherii au criticat sever guvernele europene pentru gestionarea deficitară a crizei datoriilor de stat, estimând că "unele dintre acţiunile lor probabil că agravează problema".
IIF a inclus pe lista acestor măsuri neinspirate şi acordul pe care l-a semnat la sfârşitul lunii octombrie, care prevede ştergea a jumătate din datoria Greciei către creditorii privaţi (bănci comerciale, fonduri de investiţii, companii de asigurări).
Creşte riscul ca o ţară să părăsească zona euro
Exist