Orădenii se răresc pe capete. Unii au plecat la muncă "afară", pentru o plată mai bună, alţii s-au mutat la ţară pentru un trai mai ieftin, iar alţii pur şi simplu au murit.
Pentru a doua oară consecutiv după 1989, Recensământul populaţiei şi locuinţelor scoate la iveală că populaţia municipiului e în continuă scădere. Iar odată cu reducerea sub pragul de 200.000 de locuitori, efectele îi vor afecta pe toţi orădenii. Inclusiv la buzunar!
Urma scapă turma...
Recensământul populaţiei şi locuinţelor s-a încheiat, formularele au fost date la procesat, rezultatele se lasă încă aşteptate. "Rezultatele provizorii vor fi făcute publice, cel mai probabil, în ianuarie 2012, dar cele finale vor fi cunoscute abia după procesarea tuturor datelor, prin 2014", a declarat pentru BIHOREANUL Dana Paşc (foto), şeful Direcţiei Judeţene de Statistică.
Rezultatele provizorii ale Recensământului din 20-31 octombrie arată că în Oradea există 82.614 locuinţe şi 184.861 persoane. "Cifrele nu trebuie luate de bune. Nu ştim câţi orădeni au fost la Primărie să se recenzeze, pentru că în ultimele două zile erau adevărate cozi, şi nu ştim nici numărul celor recenzaţi în secţiile speciale înfiinţate în unităţile Ministerul Apărării Naţionale sau SRI", spune directoarea.
Chiar şi aşa, angajaţii Primăriei implicaţi în recenzare se îndoiesc că pragul de 200.000 de locuitori va fi atins. "Grosul populaţiei a fost deja recenzat, iar mari schimbări nu vor mai fi. Nu cred că o să apară peste noapte 15.000 de orădeni de la Armată sau SRI...", spune un funcţionar.
Un fel de Binş mai mare...
Legea 351/2001 prevede că oraşele de rangul I, cum e astăzi Oradea, trebuie să aibă minim 200.000 de locuitori. "Dacă oraşul nu atinge acest prag vor exista efecte în plan administrativ, politic şi economic", spune secretarul Consiliului Local, Ionel Vila (foto).
Prima lovitu