Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare și Concurență în Domeniul Culturii, pe anul 2010, cu privire la vitalitatea culturală a orașelor din România.
S-a studiat astfel, nivelul culturii din 46 de oraşe, ţinându-se cont de numărul de biblioteci, muzeee, cinematigrafe, teatre şi alte evenimente culturale realizate la nivelul fiecărui oraş.
Un oraș cu mai puțin de 70.000 de locuitori, fără un cinematograf de aproape șase ani, Giurgiu are în schimb un teatru, o școală de muzică și arte plastice cu tradiție, un centru cultural și un ateneu.
Potrivit clasamentului, județul Giurgiu ocupă locul 34 în ceea ce privește infrastructura culturală, după Roman și Brăila. Cât despre banii alocați de autorități pentru activitățile culturale, Giurgiu a obținut 0,39 de puncte, așezându-ne mai sus de jumătatea topului format din cele 46 de orașe.
Ultima investiţie culturală de amploare a municipalităţii a fost în Ateneul „Nicolae Bălănescu”, inaugurat în aprilie 2009. Costul total al lucrărilor s-a ridicat la 22 de milioane de lei, aproximativ 75% din sumă fiind asigurată de consiliul local în perioada 2004-2009.
„În privinţa infrastructurii culturale, toate fondurile au fost direcţionate către acest ateneu. Prea curând nu vor mai fi astfel de investiţii din cauza lipsei banilor însă noi sprijinim şi vom sprijini în continuare activităţile culturale şi vom promova parteneriatele” a declarat pentru „Adevărul” purtătorul de cuvânt al primăriei municipiului, Elsa Joantă.
Aceasta a amintit, printre altele, de parteneriatul cultural dintre Centrul Cultural „Ion Vinea” şi filarmonicile din Bruxelles şi Ruse, de sprijinirea activităţii teatrului „Tudor Vianu” sau a ansamblului folcloric „Doina Dunării”.
Reprezentantul municipalităţii susţine că apariţia unui cinematograf prin contribuţia autorităţilor locale este imposibilă din cauz