O investitie de 3,6 milioane de dolari face ca Romania sa aiba cea mai mare unitate de productie de dispozitive si consumabile medicale din Europa de Est. Cel putin asa sustin americanii de la Flextronics, cei care fabrica la Timisoara componente ce alcatuiesc echipamentele pe care le vedem in spitale si in ambulante.
Flextronics a demarat productia la Timisoara in 1998, cu telefoane mobile, placi de baza pentru calculatoare si disk drivere, printre altele. In 2003, Flextronics a inceput sa fabrice si componente pentru echipamente medicale.
Aceasta miscare a marcat o noua orientare a Flextronics Timisoara, dupa ce compania americana decisese sa transfere productia de masa, realizata atat in Romania, cat si in alte fabrici, catre China, acolo unde costurile cu forta de munca erau mult mai joase. In consecinta, unitatea din Timisoara a inceput fabricarea de componente avansate din punct de vedere tehnologic, dar in volume mai mici.
Acum, de pe portile fabricii care se intinde pe 4 hectare ies componente folosite in domeniile medical, auto, industrial, precum si in telecomunicatii si IT. In total, aici lucreaza 2.600 de persoane, ceea ce face din Flextronics unul dintre cei mai mari angajatori la nivel national.
De ce a castigat Romania in fata Austriei
In 2010, Flextronics a decis sa extinda fabrica de la Timisoara cu o unitate special dedicata sectorului medical, in ideea de a atrage noi clienti. "Aveam deja o experienta de 8 ani in domeniu, un sistem de management al calitatii, o forta de munca foarte stabila, precum si un lant de aprovizionare bine pus la punct, asa ca am decis sa facem aceasta investitie in Romania", explica Bill Flaherty, presedintele Flextronics Medical, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.
Compania mai opereaza o unitate de productie de echipamente medicale in Austria, dar Flaherty a precizat ca nu s-a pu