Povestea organizaţiei a început din ziua în care în familiile unora dintre noi s-au născut copii cu diferite dizabilităţi. A fost momentul de început al unei altfel de vieţi, o viaţă plină de bătălii duse de părinţi şi copiii lor pentru a câştiga dreptul la normalitate.
În anul 1996, pe 23 noiembrie, împreună cu alţi părinţi ai unor copii care nu erau acceptaţi nici măcar în şcolile speciale, prof. Teodora Ilie (preşedintele organizaţiei) a înfiinţat primul Centru de pedagogie specială pentru copii cu dizabilităţi mintale severe.
"Timp de 15 ani am sperat că serviciile pentru persoanele cu handicap se vor dezvolta, că statul se va implica mai mult în susţinerea lor şi că toţi copiii şi adulţii cu dizabilităţi vor beneficia de serviciile de care au nevoie. Deşi am parcurs un lung proces de preaderare, deşi suntem membri ai Uniunii Europene din 2007, acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că în anul 2011, centrul nostru este singurul centru de zi pentru tineri din oraş ce-şi deschide zilnic uşa pentru 24 de tineri cu dizabilităţi mintale severe şi asociate", precizează prof. Teodora Ilie.
În centrul de zi tinerii învăţa să comunice, să se descurce cât mai mult singuri, ascultă muzică, leagă prietenii dar şi muncesc: confecţionează felicitări, bijuterii , pictează tablouri sau diverse obiecte din sticlă pe care le prezintă la târguri şi expoziţii.
"În perioada caldă desfăşurăm activităţi în afara centrului - excursii, competiţii sportive, petreceri. Avem printre tinerii noştri campioni la dans şi sport, locali, regionali, naţionale şi chiar o medaliată europeană şi mondială Special Olympics. Mai multe informaţii despre noi puteţi obţine de pe site www.trebuiebraila.ro", a mai spus preşedintele "Trebuie" Brăila.
Din păcate din cauza spaţiului foarte mic în care îşi desfăşoară activitatea (un apartament de bloc cu o suprafaţă