Un grup de studenţi a încercat joi seară să ocupe un amfiteatru al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, în semn de protest pentru bugetul mic alocat Educaţiei.
UPDATE 9:00 Vlad Nistor, decanul de la Facultatea de Istorie, a afirmat pentru adevărul.ro că studenţii sunt civilizaţi şi mulţi dintre ei au idei interesante şi foarte sănătoase pentru societatea românescă. De dimineaţă, a mai spus decanul, tinerii au lăsat-o pe Zoe Petre să-şi susţină cursul în amfiteatrul ocupat de ei, dar unii dintre ei au rămas în sala de curs. "Azi noapte am fost acolo, am discutat cu ei. A venit şi rectorul care nu are nicio problemă cu ei. Singura noastră teamă era să nu fie distrugeri de mobilier, dar am văzut că sunt civilizaţi", a spus Vlad Nistor.
UPDATE 06:00 La această oră au mai rămas 30 de studenţi în amfiteatrul Vasile Pârvan din Facultatea de Istorie. Peste puţin timp tinerii vor schimba tura, ajungând la numărul de 60. Discuţiile cu reprezentanţii Facultăţii vor continua şi astăzi.
UPDATE 04:30 Într-un comunicat remis adevărul.ro, studenţii au formulat problemele şi revendicările lor.
- 2% din PIB pentru educație este inacceptabil. Cerem 6%. Acestia trebuie distribuiti echitabil, in functie de nevoile studentilor si nu conform cerintelor pietei.
- Dorim cresterea autonomiei universitatilor. Au devenit dependente de capital, care reprezinta elita economica a lumii. Universitatile ar trebui sa fie autonome si sprijinite de stat, care sa reprezinte populatia.
- Diploma ar trebui sa reprezinte un statut social ce reflecta o insusire de cunostiinte reale. Acest statut social trebuie sa inceteze sa mai fie o conditie pentru demnitate si functionare normala in societate.
- Democratizarea curriculei: orice subiect, orice interes ar trebui reprezentat. Orice student care doreste sa aprofundeze un subiect a