Producţia românească de carne de pasăre este sigură şi nu conţine niciun fel de substanţe dăunătoare, a declarat, ieri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, citat de Agerpres. Domnia sa a precizat: "Toată carnea de pasăre produsă în România este sigură şi respectă întreaga legislaţie naţională şi europeană din domeniu. Autorităţile veterinare verifică nu numai conţinutul de antibiotice, ci şi hormonii de creştere, aditivii sau alte substanţe din carnea de pui. Pe parcursul anului 2011 nu a fost semnalat niciun caz cu probleme. De asemenea, folosirea antibioticelor pentru stimularea creşterii este ilegală, iar furajele cu medicamente sunt interzise prin legislaţie în hrana păsărilor".
Afirmaţiile au fost confirmate şi de crescătorii autohtoni de păsări prin vocea preşedintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, adăugând: "Legislaţia nu ne permite să folosim furaje cu antibiotice în hrana păsărilor, iar tot ceea ce punem noi pe piaţă este controlat foarte strict de Autoritatea Veterinară. Nu există riscuri de contaminare cu antibiotice pentru că avem un regulament foarte riguros în acest domeniu, iar ANSVSA face analize în toate fermele şi când nu este nevoie".
În ceea ce priveşte schimburile intracomunitare, şeful ANSVSA a precizat că orice produs care intră în România reprezintă responsabilitatea statului respectiv, care îşi asumă normele sanitare veterinare stabilite la nivel european, riscând însă penalităţi serioase dacă nu respectă legislaţia.
Şeful ANSVSA a mai precizat: "Tot ceea ce vine din ţările UE prin schimburi intracomunitare este în responsabilitatea statului res-pectiv. Autoritatea Veterinară poate face anumite controale numai dacă există suspiciuni că produsele nu se încadrează în normele europene sau dacă există alertă la nivelul statelor mem