Fondurile de pensii private obligatorii au scăpat ca prin urechile acului de corecţiile severe înregistrate de burse sub impactul crizei datoriilor suverane şi au adus randamente de până la 5,7% în ultimul an.
Cele nouă fonduri de pensii private obligatorii au înregistrat randamente cuprinse între un maxim de 5,7% şi un minim de 2,6% în intervalul cuprins între octombrie 2011 şi octombrie 2010, printre cele mai dificile 12 luni din istoria pensiilor private.
Performerul pieţei este fondul administrat de Eureko cu performanţă de 4,82%, iar pe locul al doilea se află fondul AZT Viitorul Tău administrat de Allianz Ţiriac, cu un randament de 4,32%. La extrema opusă a clasamentului se situează fondul administrat de Alico cu un randament de 2,61% şi fondul Vital administrat de Aegon cu un randament de 2,7%.
Randamentele înregistrate în ultimele 12 luni de fondurile de pensii private redau cât de performante au fost investiţiile pe care le-au făcut administratorii fondurilor în condiţiile în care în fonduri au fost virate lunar contribuţii în valoare de peste 100 de milioane de lei.
Deşi randamentele au scăzut în comparaţie cu anii anteriori, niciun fond de pensii private nu a înregistrat pierderi în ultimele 12 luni. Corecţiile puternice înregistrate de pieţele de acţiuni sub impactul crizei datoriilor suverane au fost parţial amortizate prin achiziţiile de titluri de stat, instrumente financiare cu venit fix şi cu risc redus şi prin creşterea investiţiilor în depozitele bancare.
Raportat la octombrie 2010, sumele investite de fondurile de pensii private în depozite bancare s-au dublat de la 336 mil. lei la 680 mil. lei, în timp ce investiţiile în titluri de stat au crescut cu 57%, până la 4,044 mld.lei. Sumele investite de fonduri în acţiuni au crescut chiar dacă valoarea acţiunilor a scăzut puternic în ultimele 12 luni.
Mai exa