Doctorii fac apel la telemedicină ca să le pună un diagnostic corect pacienţilor şi se consultă online cu colegii lor din Serbia. Investigaţia şi diagnosticarea pacienţilor care se tratează la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa vor fi mai sigure de acum. Acest lucru este posibil datorită un proiect transfrontalier scris de medici împreună cu colegii lor de la spitalul din Vârşeţ, Serbia.
Softul care urmează să fie implementat în cele două unităţi spitaliceşti le permite doctorilor să se consulte în privinţa bolilor pe care le au pacienţii pe care îi tratează. Numai implementarea softului în cele două spitale costă 130.000 de euro. În plus, medicii din Reşiţa au ocazia să şi lucreze pe aparate performante, care pot transmite online o simplă ecografie colegilor din ţara vecină.
Ajutor pentru pacienţi
„Aparatura care în prezent se află în Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa valorează jumătate de milion de euro. 80 la sută din ea este deja funcţională. Prin intermediul ei putem conecta unitatea din Reşiţa şi cu alte spitale din România, nu doar cu cel din Vârşeţ. Acesta este un mare câştig pentru pacienţi, în primul rând. Oamenii nu mai trebuie să se deplaseze în alte oraşe doar pentru o simplă investigaţie“, a spus Dumitru Secăşan, directorul SJU Reşiţa. Unitatea are de acum laparoscop performant, dar şi microscop pentru anatomia patologică sau ecograf 4D. Acestea sunt numai câteva dintre noile aparate de care beneficiază pacienţii. Partenerul sârb al proiectului, directorul Spitalului din Vârşeţ, Ioan Sfera, susţine doctoratul pe tema telemedicinei. Acesta a fost prezent, marţi, la Reşiţa.
Unic în ţară şi în Serbia
„Pentru că telemedicina este viitorul medicinei, am studiat modul în care ea se aplică la nivel mondial. În România sunt câteva tentative, de transmitere a datelor de pe ambulanţă la medicii din spita