Ansamblul rezidenţial Asmita Gardens, format din şapte blocuri turn cu aproape 800 de apartamente, a intrat la începutul lunii noiembrie în insolvenţă, având datorii de circa 70 de milioane de euro către Alpha Bank.
Proiectul dezvoltat de firma cu acţionariat indian Asmita şi un fond de investiţii administrat de britanicii de la Charlemagne Capital a implicat fonduri de circa 120 de milioane de euro, astfel că intrarea în insolvenţă reprezintă cel mai mare eşec al unui proiect imobiliar de la debutul crizei.
În cele şapte blocuri cu aproape 800 de apartamente au fost vândute doar 365 de unităţi, iar din luna martie vânzările au fost sistate complet după plecarea echipei de vânzări.
"Căderea pieţei imobiliare, neînţelegerile între acţionari, dar şi cu antreprenorul, Strabag, au fost cauzele intrării în insolvenţă. Vânzările s-au blocat şi din cauza faptului că documentele cadastrale şi cheile apartamentelor sunt la Strabag", sunt primele concluzii ale lui Remus Borza, partener al firmei de insolvenţă Euro Insol, care a fost desemnată de Tribunalul Bucureşti să preia rolul de administrator judiciar.
Firma austriacă Strabag, care s-a ocupat de construcţia proiectului, nu a finalizat testarea utilităţilor în patru dintre cele şapte blocuri solicitând recuperarea garanţiilor de bună execuţie de circa 6 milioane de euro, situaţie ce a dus la un litigiu care durează de mai mulţi ani la diverse instanţe.
Dezvoltatorii ajunseseră să ceară 1.600 de euro/metrul pătrat construit, circa 130.000 de euro pentru apartamentele cu două camere, iar după începerea crizei pretenţiile au scăzut spre 1.300 de euro/metrul pătrat.
Ca urmare a deschiderii procedurii de insolvenţă, singura certitudine este faptul că administratorul judiciar şi creditorii intenţionează să valorifice cât mai rapid şi pentru un preţ cât mai bun cele 400 de apartamente rămase. @N