Schimbarea guvernelor în trei dintre cele 17 state ale zonei euro nu a avut efectul scontat, de recâştigare a încrederii pieţelor prin numirea unor tehnocraţi la şefia guvernelor, cazurile Greciei şi Italiei, sau prin "virarea" spre dreapta, cazul Spaniei, investitorii privind în continuare cu neîncredere abilitatea clasei politice de a soluţiona criza datoriilor de stat.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy va încerca să o convingă joi pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, de necesitatea intervenţiei "decisive" a Băncii Centrale Europene pentru salvarea zonei euro şi evitarea răspândirii crizei datoriilor de stat care loveşte acum şi statul german, relatează Reuters.
Bursele europene au deschis, miercuri, "pe roşu", atingând pragul minim al ultimelor şapte săptămâni, pe fondul eşecului licitaţiei de obligaţiuni de stat din Germania, unde nu s-a reuşit vânzarea a 40% din titlurile cu o maturitate de zece ani. Din totalul vizat de 6 miliarde de euro, agenţia care administrează datoria statului german a reuşit să plaseze titluri în valoare de 2,36 miliarde de euro, la un randament de 1,98%, argumentând că problemele la vânzarea de obligaţiuni sunt o consecinţă a nervozităţii de pe pieţele financiare din Europa.
În condiţiile în care obligaţiunile germane reprezintă o referinţă pentru titlurile celorlalte state din Europa şi sunt considerate cele mai sigure din zona euro, eşecul de la Berlin a afectat puternic bursele care nu numai că au închis tot în scădere, dar au pierdut 7% în ultimele cinci săptămâni. Indicele FTSE 100, care urmăreşte evoluţia celor mai importante acţiuni din Marea Britanie, a coborât cu 0,9% şi a închis în pierdere pentru a opta zi consecutiv, relatează Bloomberg. Joi, bursele europene au deschis în uşoară urcare, însă avansul este privit cu reticenţă de analişti. "Evenimentele din Europa domină încă piaţa, iar licitaţia de i