Portugalia a devenit ieri „gunoi“ pentru investitori. Costurile de împrumut cresc în întreaga UE şi nici măcar Germania nu mai este considerată sigură. Criza datoriilor de stat din zona euro a încetat să mai fie doar o problemă a statelor vulnerabile, aşa-zisele PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia, Spania).
Ieri, pieţele de obligaţiuni guvernamentale au fost zguduite de eşecul Germaniei de a se împrumuta. Miercuri a avut loc ceea ce nu de mult era considerat un adevărat sacrilegiu pe pieţe: investitorii au „strâmbat din nas" la obligaţiunile guvernamentale germane, considerate până acum un adevărat refugiu. Banca centrală a Germaniei a fost obligată să cumpere masiv obligaţiuni guvernamentale petru a se asigura că licitaţia nu este un eşec total.
Apartenenţa la euro, motiv de îngrijorare
Practic, Bundesbank a cumpărat 39% din totalul obligaţiunilor guvernamentale vândute de Germania, în valoare de 6 miliarde de euro, după ce investitorii au cumpărat obligaţiuni în valoare de numai 3,644 miliarde de euro, transmite Reuters. În medie, obligaţiunile au avut randamente de 1,98 - 2%.
Faptul că până şi puternica Germanie (cea mai mare şi mai performată economie din UE) şi-a pierdut statul de ţară cu risc zero a ţinut prima pagină a publicaţiilor internaţionale de business şi a determinat şi mai multă reticenţă faţă de viitorul zonei euro. Astfel, aparteneţa la zona euro a devenit mai degrabă un motiv de îngrijorare pentru investitori.
Marea Britanie ia locul Germaniei
Aceştia s-au reorientat către Marea Britanie şi, pentru prima dată în ultimii doi ani, obligaţiunile guvernamentale britanice au fost considerate mai sigure decât cele germane, care încă reprezintă referinţa la nivelul Uniunii Europene. Practic, costurile de împrumut ale Marii Britanii au scăzut sub cele ale Germaniei care, înainte de asta, erau cele mai mici din UE.