Sarbatorile de iarna bat la usa. Pana la Craciun mai este o luna, iar anul este pe sfarsite. Inevitabil interesul pentru vin si alte bauturi cu alcool creste. Baut cu moderatie vinul este o sursa de beneficii pentru sanatate, dar si de calorii, si nu numai.
Vinul contine alcool, zaharuri si o gramada de alte substante, care fac diferenta de culoare, gust si aroma. Vinul, indiferent de categoria sau culoarea sa, contine vitamine, antioxidanti si alte fitochimicale benefice organismului, scrie Doctissimo .
Cele mai multe dintre soiurile de vin au doar trei grame de zahar in 100 de mililitri, iar cea mai mare parte a caloriilor vine din alcool. Un gram de alcool pur inseamna sapte calorii. Cu cat concentratia de alcool din vin este mai mica, cu atat valoarea sa calorica este, si ea, mai mica. Si invers!
Majoritatea vinurilor au 12 grame de alcool la 100 de mililitri ceea ce inseamna o valoare medie de 80-90 de calorii in suta de mililitri de vin. Vinurile dulci, evident, au mai mult zahar si sar de aceasta valoare.
Astfel un Muscat (vin dulce) are 17 grame de alcool in 100 mililitri si 149,8 cal. Vinurile albe se invart pe la 100 de calorii in 100 de mililitri, iar vinurile rosii pe la 86-90 de calorii, in aceeasi cantitate. Vinurile rose au tot 80-85 de calorii in 100 de mililitri, iar sampania 80 de calorii.
Vinul este o sursa pretioasa de antioxidantii. Acestia se gasesc in toate vinurile, indiferent de soi, culoare sau vechime, dar cantitatea lor variaza, depinzand de anul si regiunea in care vinul a fost produs. In toate vinurile se gaseste potasiul, care ajuta la mentinerea echilibrului fluidelor din organism, si alcool, care creste valoarea asa numitului colesterol bun, doar daca este baut cu moderatie.
Consumat in cantitati mici alcoolul reduce riscul de coagulare a sangelui si scade presiun