Guvernanţii de la Budapesta ar putea fi forţaţi să renunţe "la o parte din suveranitate" pentru a fi încă o dată salvaţi pe marginea prăpastiei de către Fondul Monetar Internaţional.
Conducerea Ungariei ar putea sa fie nevoită să-şi schimbe poziţia referitor la refuzarea condiţiilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) în schimbul ajutorului financiar.
Prim-ministrul Viktor Orban şi-a abandonat politica de a evita un eventual împrumut venit de la Washington, cerând ajutor dupa ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a ameninţat ca vor revizui în scădere ratingul de ţară al Ungariei si au trimis forintul la un nou record negativ. Orban va trebui sa faca o alta schimbare de 180 de grade si să fragmenteze taxele de urgenţă pentru unele industrii si să relaxeze povara noului plan de rambursare anticipată a creditelor ipotecare, a spus Neil Shearing, analist la Capital Economics.
Guvernul a renunţat la alte doua emisiuni de obligaţiuni si a redus mărimea altor opt licitaţii de titluri in ultimele trei luni, având în vedere faptul că in zona euro criza împrumuturilor s-a adâncit. Ameninţarea prezentată de turbulenţele din pieţe ar putea să-l forţeze pe Orban sa nu mai insiste pentru un acord cu FMI care nu va încalca “suveranitatea economică” , a declarat Christian Keller, economist pentru Barclays Capital.
“Aceasta pare să creeze un conflict între ceea ce vrea Ungaria si ceea ce este posibil”, a spus Keller, şeful secţiei de cercetare pentru pieţele emergente din Europa, Orientul Mijlociu si Africa a Barclays. Acesta a continuat, spunând că “ei au serioase probleme legate de finanţare” .
De la 30 iunie, forintul a pierdut 14% în raport cu moneda europeană, a doua cea mai slabă performantă globală.
Moneda maghiară a scăzut astăzi iar din cauza îngrijorărilor că investitorii vor evita să finanţe