Încăperea subterană de formă dreptunghiulară adăpostea tezaurul, soldele militarilor romani care au staţionat în castrul de la Apulum, cât şi steagurile cu însemnele de luptă ale Legiunii a XIII Gemina.
Camera de tezaur, aşa numita aedes, a ieşit la iveală pe şantierul arheologic din zona fostului Parc Custozza din Alba Iulia. Specialiştii susţin că au găsit aici suficiente dovezi care atestă că aici a fost, acum aproape 2.000 de ani, Palatul Guvernatorului Legiunii a XIII Gemina.
Arheologii de la Muzeul Naţional al Unirii au descoperit în spatele Palatului Principia, pe latura de vest, o încăpere subterană de formă dreptunghiulară, carfe are o lungime de aproximativ 3 metri şi o lăţime de 1,5 metri.
Încăperea scundea tezaurul şi simbolurile de luptă ale Legiunii
Specialiştii în arheologie romană susţin că încăperea cu rol de cameră de tezaur ar fi ascuns în urmă cu aproape două milenii, tezaurul Legiunii, piesele de podoabă care erau folosite la ceremoniile publice, dar şi salariile soldaţilor romani şi chiar stauia împăratului de la Roma. Camera adăpostea şi stindardele fiecărei unităţi a Legiunii, care aveau forma unor prapori, pe care erau reproduse simbolurile de luptă. Militarii primeau o parte din soldă lunar, o alta anual, iar cea mai mare parte la lăsarea la vatră, după 25-30 de ani de serviciu militar.
Click pe imagini pentru FOTOGALERIE
„Este o descoperire arheologică spectaculoasă, care ne confirmă încă o dată că aici a fost Palatul Principia. Noi propuneam ca încăperea să fie conservată la faţa locului. Noi vom asigura suportul ştiinţific pentru proiectul de conservare care va fi întocmit de Primăria Alba Iulia şi trimis spre avizare Ministerului Culturii“, a explicat arheologul Constantin, care este şi dioorector adjunct al Muzeului Unirii.
Deocamdată, arheologii nu au „deschis“ încăperea să vadă da