Printr-o dietă care accelerează metabolismul şi prin exerciţii fizice ne putem controla mai bine temperatura corpului în sezonul rece. Indiferent de cât de frig este afară, secretul pentru a ne fi mai uşor să ne reglăm temperatura corporală este să luăm măsuri pentru accelerarea metabolismului.
Mai precis, cu cât organismul nostru arde mai multe calorii, cu atât temperatura corpului va fi mai crescută. Metabolismul funcţionează chiar şi atunci când dormim, dar la parametrii minimi. Alimentaţia şi activitatea fizică îi influenţează într-o mare măsură activitatea.
Proteinele cresc rata metabolismului
Primul lucru pe care-l putem face iarna pentru a creşte temperatura corporală este să adoptăm o dietă bogată în proteine, care accelerează rata metabolismului, şi săracă în substanţe care-i tulbură activitatea. „Alimentaţia dezechilibrată, cu un conţinut crescut de zaharuri, în special de zaharuri simple (dulciuri concentrate), dar şi de grăsimi (în special cele saturate, animale) şi sedentarismul sunt principalele cauze care duc la tulburarea metabolismului", atrage atenţia medicul Alina Dia, specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Alimentele care cresc rata metabolismului sunt cele care, în acelaşi timp, ajută organismul să-şi regleze temperatura. „Consumul de proteine slabe, cum ar fi carnea de vită slabă, carnea de pui, de peşte şi brânza degresată, păstrează metabolismul la o intensitate maximă pentru o perioadă lungă de timp", explică biologul nutriţionist Livia Nena de la Bio Nutriliv.
Un alt truc pentru a menţine metabolismul activ pe tot parcursul zilei este să mănânci puţin şi des. Explicaţia este că, dacă lăsăm să treacă prea multe ore între mese, metabolismul este încetinit, pentru a conserva energia. Aşa se explică de ce senzaţia de foame este însoţită, uneori, şi de senzaţia de frig, mai ales în sezonul rece. Dacă însă