Autoritățile europene ar trebui să suporte parte din costurile folosite de Irlanda pentru a-și salva băncile, a căror valoare se ridică la 63 de miliarde de euro. Motivul invocat a fost „creditarea nesăbuită“ din partea băncilor internaționale către sectorul bancar irlandez care a contribuit la colapsul acestora.
Michael Noonan, ministrul de Finanțe irlandez, a avertizat, miercuri, că enormul cost al salvării băncilor irlandeze suportat de contribuabili are ca efect creșterea datoriei naționale și, totodată, prezintă un risc pentru redresarea economică a țării, anunță publicația financiară „Financial Times“.
„Prin acțiunile pe care am fost nevoiţi să le întreprindem, țara noastră a suportat în mod disproporționat costurile protejării sistemului bancar european“, a declarat Noonan la o conferință de presă.
Nu doar Irlanda este vinovată pentru criza bancară
Nota de plată pentru recapitalizarea principalelor băncilor irlandeze s-a ridicat la 63 de miliarde de euro, sumă care le permite să facă față crizei bancare și imobiliare. Din cauza acestui cost enorm, guvernul anterior a fost nevoit să apeleze la Uniunea Europeană și la Fondul Monetar Internațional pentru un ajutor de 85 de miliarde de
euro.
Noonan a declarat că Irlanda și-a acceptat responsabilitatea pentru criza bancară. Acționarii băncilor irlandeze au fost făcuți una cu pământul, băncile au fost distruse, iar contribuabilii au învățat o lecție grea. Dar, a continuat ministrul de Finanțe irlandez, și alte persoane au fost implicate în elaborarea deciziilor în perioada de boom economic.
„Când ai împrumuturi nesăbuite, ai și creditare nesăbuită“, a declarat Noonan, care a evitat să numească instituțiile bancare internaționale care au creditat băncile irlandeze în perioada de prosperitate.
Irlanda încearcă să negocieze cu UE reducerea dat