Blocajul din imobiliare se datorează,atât contextului economic, cât şi problemelor legale care există în piaţă, este de părere Oana Albotă, partener PeliFilip
Cele mai importante probleme legale din piaţa imobiliară sunt procesele de restituire a clădirilor, luate abuziv în perioada comunistă, terenurile supraevaluate din cauza istoricului (acestea au ipoteci sau a fost pus sub sechestru), atitudinea băncilor (instituţiile bancare acordă foarte greu credite) şi titlurile de proprietate.
„De exemplu, am întâlnit cazuri în care se emiteau mai multe titluri de proprietate pentru acelaşi teren sau mai erau situaţii în care emise pe numele unor persoane decedate”, a declata într-o conferinţă de presă Oana Albotă.
Avocatul a mai spus că de10-11 ani de când se ocupă de problemele legale din imobiliare, nu a văzut un teren curat, din punctul de vedere al problemelor juridice. „Acum riscurile legale cântăresc mai mult decât în perioada de boom, iar o parte din blocajul pieţei este determinat de aceste probleme. Iar beneficiile cântăresc mai puţin.Dezvoltatorii sunt mult mai atenţi”, a mai spus Oana Albotă.
Pe lângă incertitudinile legate de titlurile de proprietate ale terenurilor, în opinia reprezentantului casei de avocatură, dezvoltatorii imobiliari se confruntă cu dificultăţi legate de legislaţia de urbanism din cauză că este restrictivă şi neclară, de întârzierile autorităţilor în ceea ce priveşte autorizarea construcţiilor, de problemele la înregistrarea în cartea funciară, precum şi de supraevaluarea terenurilor din cauza problemelor legale pe care le au, dar şi de comportamentul băncilor care acordă credite în condiţii foarte stricte.
În ceea ce priveşte legislaţia din domeniul urbanismului, Albotă consideră că aceasta este neclară şi are nevoie de îmbunătăţiri şi limitează posibilitatea de a obţine PUZ-uri de către