Randamentele obligaţiunilor germane au atins maximul ultimei luni, iar preţurile acţiunilor din întreaga lume se menţin la minimele ultimelor şapte săptămâni, ca urmare a eşecului înregistrat de Germania în cadrul licitaţiei de obligaţiuni realizate miercuri, când nu a reuşit să atragă decât o mică parte din suma de care avea nevoie.
Un demers nereuşit ce semnifică accentuarea temerilor investitorilor, care par a nu mai avea încredere nici măcar în economia germană.
Pieţele pun presiune pe moneda europenă care se tranzacţionează în continuare în zona minimelor ultimelor şapte săptămâni în raport cu dolarul american, iar investitorii urmăresc înfriguraţi întâlnirea liderilor francezi, germani şi italieni, aşteptând orice semn din partea Berlinului care să ateste căderea la un compromis cu restul liderilor europeni, cu privire la măsurile ce pot fi luate pentru ieşirea din criză.
Între timp, efectele negative ale eşecului înregistrat de Berlin în cadrul emisiunii de obligaţiuni în care nu a reuşit să atragă decât jumătate din cele 6 miliarde de euro pe care şi le propusese, continuă să se simtă în pieţe, pentru a doua zi consecutiv.
Randamentul obligaţiunilor germane la 10 ani a crescut cu 2.14%, mult peste rata de creştere de doar 1.724% înregistrată la începutul acestei luni.
O creştere mai mare decât cea înregistrată de randamentele obligaţiunilor emise de Trezoreria Statelor Unite (care a fost de doar 1.88%) sau randamentele titlurilor emise de Japonia – în cazul cărora creşterea a fost doar de 1%.
Diferenţa este însă explicabilă parţial şi prin faptul că Banca Centrală Europeană are o dobândă de politică monetară care se menţine încă peste cea a Statelor Unite şi a Japoniei.
“Cred că ne apropiem de un răspuns hotărât din partea lideriilor UE. Un răspuns ce ar putea consta fie într-o atitudine mai