Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au votat ieri eliminarea restricţiilor de vot existente până în prezent, un ultim pas înspre preluarea controlului fondului de către marii investitori privaţi. Unii dintre micii acţionari s-au opus acestei decizii de teamă că vor fi "striviţi" de marii acţionari.
Adunarea generală a acţionarilor Fondului Proprietatea (FP), care a avut loc ieri, a fost mai puţin animată decât precedentele, deşi sala mare de conferinţe a hotelului Hilton, unde aceasta avut loc, a fost plină.
Ca şi în alte dăţi, cea mai mare parte a acţionarilor prezenţi au fost oameni în vârstă care au primit acţiunile ca despăgubire pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist. Ei au ascultat cu atenţie prezentarea lui Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management, care le-a vorbit din nou despre evoluţia pieţelor internaţionale şi le-a prezentat prin power point-uri cu grafice colorate cum pieţele emergente au supraperformat în ultimii zece ani şi cum banii sunt acum la investitorii din Est (China, Coreea, Singapore), cum pieţele bear (perioade de scădere puternică a acţiunilor) sunt mult mai scurte decât cele bull (perioadele de creştere) şi cum Templeton face eforturi să atragă investitori în fond, dar problemele din Europa afectează puternic şi România.
El i-a predat ştafeta lui Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, care a explicat că situaţia actuală din România nu e roz, dar că perspectivele sunt încurajatoare şi că Templeton face eforturi pentru a creşte valoarea fondului. De la listare FP pe bursă, pe 25 ianuarie, preţul acţiunilor a scăzut cu 32%, la 0,44 lei, fiind cu 56% sub valoarea de 1 leu la care au fost despăgubiţi foştii proprietari şi cu 60% sub valoarea activului net al fondului.
Cu toate astea, administratorul fondului nu a primit critici în AGA, nemulţumirile acţionarilor fi