Freddie Mercury a murit în urmă cu 20 de ani, din cauza maladiei SIDA, dar imaginea legendarului solist al trupei Queen rămâne una puternică, grupul britanic continuând să domine rockul mondial, informează AFP.
Queen este una dintre trupele care au vândut cele mai multe albume la nivel mondial, majoritatea vânzărilor fiind înregistrate după moartea lui Freddie Mercury.
Piese ca "Bohemian Rhapsody" şi "Don't Stop Me Now", compuse de Mercury, au intrat în panteonul rockului şi o nouă generaţie de artişti, printre care Lady Gaga, Robbie Williams, Foo Fighters şi Muse, revendică influenţa trupei Queen.
Concertele în care Mercury cânta "We Are The Champions", "Killer Queen", "Crazy Little Thing Called Love" sunt considerate momente de antologie. Iar "We Will Rock You", comedia muzicală lansată în 2002, pe baza hiturilor trupei, a fost pusă în scenă în lumea întreagă şi se joacă încă în teatrele londoneze.
Un film despre Freddie Mercury este, de asemenea, în pregătire, informează Mediafax.
Moartea lui Mercury nu pare să fi avut nicio influenţă asupra carierei sale, scria publicaţia The Independent, duminică.
Mercury a murit la vârsta de 45 de ani, la Londra, pe 24 noiembre 1991, din cauza unei pneumonii, o consecinţă a maladiei SIDA de care suferea de mai mulţi ani.
"Chiar dacă nu mai este fizic printre noi, el este mai prezent ca niciodată", spunea Brian May, chitaristul trupei Queen, la împlinirea a 65 de ani de la naşterea lui Mercury, în septembrie.
"Devora viaţa. O sărbătorea în fiecare minut. Şi, ca o mare cometă, lasă în urma lui o dâră de lumină care va străluci încă multe generaţii", a mai spus acesta.
La Montreux (Elveţia), pe bordul lacului Léman, există o statuie care îl reprezintă pe Mercury cu pumnul ridicat spre cer, o ipostază în care putea fi văzut frecvent în timpul concertelor sale. @N_P