România are cei mai puţini obezi de pe continent, potrivit unui studiu Eurostat, ba chiar suntem printre cei mai supli dintre pământeni.
Numărul obezilor în lume creşte îngrijorător, arată Raportul 2011 privind starea de sănătate a populaţiei din statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Conform acestui document, procentul celor încadraţi ca supraponderali depăşeşte 50% din populaţie, în peste jumătate din statele dezvoltate.
SUA au cel mai mare număr de adulţi obezi, iar sud-coreenii şi japonezi sunt cei mai supli. Procentul adulţilor americani cu „greutate depăşită" a crescut de la 15% în 1980, la 34% în 2008, din cauza chipsurilor , fast-foodului şi sedentarismului. În Coreea şi Japonia, doar patru din o sută de locuitori adulţi au cu mult mai multe kilograme decât ar fi normal. Asta, graţie regimului alimentar fără grăsimi: peşte şi legume şi orez în loc de pâine.
România, „top-model"
În Uniunea Europeană, românii sunt cei mai supli: doar 8% din românce şi 7,6% din bărbaţii români adulţi au o greutate care-i plasează în categoria obezilor. Cea mai mică proporţie apare la tinerele cu vârste între 18 şi 24 de ani, care probabil că au mai multă grijă de siluetă deoarece ţin la imaginea lor, nu neapărat pentru că trăiesc mai sănătos.
În clasamentul realizat de OECD, România se află pe locul trei după Coreea de Sud şi Japonia şi înaintea Elveţiei. Probabil că am fi, însă, după chinezi, dacă ar intra şi ei în topul OECD.
Dincolo de media naţională, România mai deţine şi recordul la categoria bărbaţilor cu vârste între 25 şi 44 de ani, unde există doar şase obezi la o sută de persoane. Pe locul doi se află Italia, cu opt obezi din o sută de bărbaţi cu vârste între 25 şi 44 de ani. Adrian Copcea, medic specialist diabetolog în Cluj-Napoca, nu crede că datele Eurostat reflectă realitatea din Români