Deputatul PDL Ştefan Pirpiliu a declarat, joi, că pentru îngrijirea câinilor fără stăpân din Bucureşti s-ar ajunge la 40 de milioane de euro anual, arătând că este o temă falsă lansată de ONG-uri că mai mult costă eutanasierea decât tratarea şi hrana câinilor.
"Iese statul mai scump dacă tratezi un câine decât dacă-l ucizi? Este o temă falsă lansată de ONG-uri că te costă mai mult eutanasierea cât să-l tratezi sau să-l ţii să mănânce. Dacă iau calculele oficiale la nivelul Bucureştiului, costă 375 de lei pe lună pentru un câine şi ajungi undeva la 40 de milioane de euro pe an. Şi dacă în medie câinii trăiesc 10 ani, am ajunge undeva la 400 de milioane de euro", a susţinut, la conferinţă de presă, Ştefan Pirpiliu, preşedinte PDL Sector 5.
El a spus că în ultimul an au fost muşcaţi de câini în Bucureşti 12 mii de cetăţeni, iar la nivel naţional 30-40 de mii. "Costurile pe o muşcătură se ridică la 100-120 de euro", a adăugat Pirpiliu.
Întrebat câţi câini există în Bucureşti şi cât ar costa eutanasierea, Pirpiliu a arătat că în medie ar fi 60-70 de mii de câini, din care, după statistici, 30-50% se apreciază că sunt animale bolnave şi vor fi eutanasiate.
El a adăugat că, dacă ONG-urile, primăria şi cetăţenii vor lucra, s-ar puta ajunge la un număr foarte mic de câini care să fie eutanasiaţi şi la un nivel redus de fonduri.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 168 de voturi "pentru", 111 voturi "împotrivă" şi 14 abţineri, Legea privind câinii comunitari. Proiectul privind gestionarea câinilor fără stăpân, adoptat marţi de deputaţi, prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi "cipaţi".
Potrivit prevederilor adoptate de deputaţi, consiliile locale vor avea obligaţia de a înfiinţa, în