Olanda a subliniat că rămâne hotărâtă să ţină Bulgaria şi România în afara spaţiului Schengen până când cele două ţări vor prezenta dovezi privind progresele făcute în lupta împotriva corupţiei, relatează site-ul Novinite.com.
"Este 100 la sută sigur. Nu trebuie să o pună pe agenda (summitului UE). Pentru noi, răspunsul este clar", a declarat la Bruxelles ministrul olandez al Imigraţiei şi Azilului, Gerd Leers, referindu-se la o propunere de a discuta subiectul la summitul liderilor Uniunii Europene din 9 decembrie. România şi Bulgaria "trebuie să demonstreze mai întâi. Acest lucru este mai important decât găsirea unei soluţii", a adăugat ministrul.
Leers a precizat că Olanda va examina raportul Comisiei Europene privind eforturile făcute de România şi Bulgaria împotriva corupţiei, care va fi publicat în februarie, pentru a vedea dacă s-au înregistrat progrese. "Dacă vedem progrese în februarie, atunci este un început", a adăugat el, potrivit Mediafax.
Potrivit lui Leers, există riscul ca în Bulgaria să se repete scenariul Greciei, care nu reuşeşte să respingă imigranţii clandestini ce încearcă să intre în UE din Turcia. "Trebuie să ne asigurăm că ce se întâmplă în Grecia nu se va întâmpla în Bulgaria", a explicat acesta.
Aceste declaraţii intervin la aproximativ o lună după informaţiile potrivit cărora Finlanda şi-a atenuat poziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Ţara nordică este de acord acum ca UE să-şi deschidă graniţele aeriene şi maritime cu România şi Bulgaria în martie 2012, iar problema frontierelor terestre să fie discutată în iulie.
România şi Bulgaria ar fi trebuit să adere la spaţiul Schengen în primăvara lui 2011, dar aderarea lor a fost respinsă de Franţa şi Germania, din cauza corupţiei şi crimei organizate. În septembrie, Finlanda şi Olanda s-au opus stabilirii