* Vine iarna si, odata cu ea, guturaiul, tusea si durerile de oase. Vestea proasta: nu exista, deocamdata, nici un medicament care sa vindece pe loc raceala. Vestea buna: se poate face, totusi, cate ceva ca sa potolim suferintele *
De ce racim?
Lupta cu boala - un razboi interstelar
Raceala este o infectie a cailor respiratorii superioare. Oamenii de stiinta au identificat peste 200 de virusi care produc boala, dar probabil ca numarul acestora este mult mai mare. Minusculii agenti patogeni ataca imunitatea patrunzand, de preferinta, in celulele mucoasei din cavitatea bucala, din nas si din gat. Sistemul imunitar contraataca cu artileria grea: produce anticorpi, raspandeste trupe de celule-killer in organism si provoaca procese inflamatorii. Dar, de indata ce organismul s-a inarmat pentru a respinge un virus, apare altul si "jocul" continua. Din cauza ca invadatorii isi modifica permanent forma, sistemul imunitar trebuie sa invete, din nou, cum sa-i distruga.
Caile de atac
Agentii patogeni pot fi transmisi prin infectarea cu saliva. O persoana bolnava stranuta sau tuseste, imprastiind microbi in aer. Ei ajung in organismul nostru mai ales prin ochi si nas, si aproape deloc prin gura. Mult mai frecventa este, insa, infectarea prin contact: dusmanii se depun peste tot, pe obiecte, pe pereti, pe podele si mai cu seama pe piele. Fiind rezistenti, ei pot supravietui cateva ore. Pentru contaminare, este suficienta o strangere de mana sau atingerea unei clante murdare.
Sansa de a-i molipsi si pe altii este foarte mare in primele 24-48 de ore de la infectare. Si doar cand suntem pe deplin vindecati nu mai transmitem agenti patogeni.
"Raceala" vine de la "rece"?
Ideea ca recele ar face organismul vulnerabil la boli este sustinuta, cu incapatanare, si in prezent. Incriminati sunt si curentul sau umezea