In ultimii ani, despre paine s-a afirmat adesea ca ar trebui evitata, ca nu este prea buna pentru sanatate, ca poate da chiar simptome ca oboseala, balonare, dureri de stomac, de cap si ca ingrasa. Cu toate acestea, painea este un aliment care place multor oameni si fara de care mancarurile parca n-au gust.
Daily Mail a cerut parerea mai multor specialisti pentru a afla cat de rea poate fi painea pentru organismul uman si ce ar fi bine sa stim despre acest aliment, in afara de aspectele foarte cunoscute, cum ar fi acela ca painea cu faina integrala (tarate, eventual) este mai sanatoasa decat cea din faina alba (desi la persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil poate inrautati simptomele).
1. Consumul de paine poate da o stare de bine
Painea contine carbohidrati, ca si briosele si alte produse pe baza de faina, iar atunci cand carbohidratii sunt descompusi in glucoza este declansata productia de serotonina in creier, substanta cunoscuta si sub denumirea "hormonul fericirii". Totodata, corpul uman sufera in mod natural o scadere a nivelului de serotonina in jurul orei 4 dupa-amiaza, iar putina paine este o solutie buna pentru a-l stimula.
2. Modul in care se prepara painea in prezent este mai prost
In urma cu circa 50 de ani a aparut o noua tehnica de preparare a painii, care presupune folosirea unei cantitati triple de drojdie, reducandu-se astfel timpul necesar pentru dospire. De asemenea, painea realizata astfel se coace mai repede si are un termen de valabilitate mai lung, dar unii experti spun ca aceasta tehnica face ca drojdia sa aiba mai putin timp sa se descompuna, ceea ce poate duce la un dezechilibru al delicatei balante a bacteriilor din intestin (dupa ce painea este consumata), declansand probleme digestive.
De asemenea, Andrew Whitley, un brutar cu 30 de ani de experienta si