Piaţa muncii din Marea Britanie rămâne una închisă pentru lucrătorii din România şi Bulgaria până la sfârşitul anului 2013, restricţiile în vigoare acum putând fi chiar extinse, a anunţat ministrul britanic al imigraţiei.
Decizia vine la scurt timp după publicarea la Londra a unui raport independent în care scrie că mai mulţi muncitori din România şi Bulgaria ar avea doar efecte negative, adică ar fi concediaţi muncitori britanici, iar salariile ar scădea în anumite sectoare ale economiei. Ministrul pentru imigraţie, Damian Green, a declarat că menţinerea restricţiilor era necesară pentru protejarea pieţei muncii din Marea Britanie. Problemele economice din ultimii ani au avut un impact serios asupra pieţei muncii, chiar dacă efectele negative au fost absorbite în mare parte, însă în circumstanţele economice actuale este foarte greu de estimat cât de mult afectează migraţia acest sector, a declarat Damian Green, citat de RRA.
Menţinerea restricţiilor face parte din strategia guvernului de la Londra de a reduce dependenţa angajatorilor faţă de muncitorii imigranţi, în special în sectoarele unde se cere forţă de muncă necalificată. Guvernanţii speră ca astfel să reducă rata şomajului, care a atins un nivel record în rândul tinerilor şi să-i ajute pe muncitorii britanici să se recalifice în sectoarele unde există cerere. Pe lângă păstrarea restricţiilor, guvernul a anunţat, în trecut, şi un plan diminuat al vizelor de muncă şi reguli mai stricte pentru studenţii străini, astfel încât migraţia netă să fie redusă de la câteva sute de mii la câteva zeci de mii de persoane.
Hotărârea executivului britanic a avut la bază raportul întocmit de Comitetul de Consiliere privind Migraţia, car, în urma cercetărilor efectuate, a considerat că există riscul ca după ridicarea restricţiilor, numărul imigranţilor români şi bulgari să crească semnificativ. În prezent,