Chiar daca un proiect de accesare a fondurilor de la Uniunea Europeana este bine facut si foarte important, pentru a primii banii respectivi, el trebuie sa fie realizabil si "bancabil", adica sa poata fi finantat de catre o banca, ceea ce de multe ori nu se intampla la noi in tara, au declarat joi reprezentantii OTP Consulting, firma de consultanta in fonduri europene, parte a grupului financiar OTP.
Agoston Olti, directorul OTP Consulting a subliniat ca proiectele trebuie schitate in asa fel incat sa fie si bancabile.
"Sunt foarte multe proiecte in Romania care au fost acceptate pentru a primi fonduri europene, dar nu au inceput din cauza ca nu sunt realiste si bancabile", a spus Olti.
Conform acestuia, cea mai grava problema cu care se confrunta IMM-urile in accesarea fondurilor europene este instabilitatea pietei, in urma crizei financiare. Astfel, antreprenorii nu au siguranta potentialului de desfacere. "Ma refer aici la antreprenorii din productie, pentru care proiectele au fost facute cand economia mergea bine, cererea era mare, dar acum nu mai au aceasta siguranta a pietei de desfacere".
Astfel, perioada indelungata de care este nevoie pentru ca proiectele sa fie aprobate si, mai apoi, implementate, care uneori sunt de circa 2 ani si jumatate, fac din acel proiect unul nerealizabil.
In acest caz, planul intitial din proiect nu mai corespunde cu conditiile de piata daca ciclul acestuia e de peste doi ani, spun oficialii OTP Consulting, care au adaugat ca posibilitatea de rectificare a proiectului, asa incat acesta sa corespunsa noilor conditii de piata, este foarte restrictiva.
Roxana Hida, directorul adjunct al departamentului Produse IMM, in cadrul OTP Bank, a subliniat ca un plan viabil ca plan de afaceri poate fi nebancabil.
De ce? "Pentru ca de cele mai multe ori oamenii