Lipsa de transparenţă în construcţia bugetului pe 2012 stârneşte neîncredere în rândul contribuabililor.
Prognozele de creştere a veniturilor prevăzute în bugetul pentru 2012 sunt prea optimiste pentru că cei care au lucrat la construcţia bugetului au avut o abordare pur contabilă, iar lipsa de transparenţă a Guvernului şi a unei strategii de creare de noi locuri de muncă conturează o perspectivă nerealistă a bugetului pentru anul viitor - aceasta este concluzia la care au ajuns ieri economiştii, oamenii de afaceri şi analiştii care au participat ieri la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert.
"Am impresia în acest moment că trăim într-o lume paralelă, nu ne dăm seama ce urmează ca perspectivă de creştere economică, pe ce model de creştere economică ne bazăm. Înainte de criză, creşterea era bazată pe capitalul străin, la fel cum se întâmplă în toate ţările emergente importatorare de capital străin. Însă problema este de unde mai iau acestea capital străin, în contextul în care o lume întreagă se bazează pe acest capital, iar aceşti bani au însemnat o îndatorare externă foarte mare. Mai putem folosi acest model, mai e viabil pe termen mediu sau lung? Clar nu. Însă reducerea dependenţei de capitalul extern se face prin economisire, iar pe termen scurt economisirea creează un efect negativ în consum, însă pe termen lung creează potenţial în a investi", este de părere Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Ziarul Financiar a început săptămâna aceasta o campanie referitoare la modul în care vor fi gestionate cele 195 de miliarde de lei (45 mld. euro) pe care Guvernul estimează să le strângă în anul 2012 la bugetul consolidat, după cum indică proiectul legii bugetului, şi anume campania " Tu ştii ce fac taxele tale?". De ce? O analiză ZF arată că un salariat care primeşte salariul mediu net pe economie ( de 1.400 de lei net) plăteşte