Portavionul american „George Bush" a fost trimis din zona Golfului Persic către ţărmurile Siriei, iar experţii nu exclud să se pregătească o operaţiune militară împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
Portavionul este capabil să poarte până la 70 de unităţi de tehnică militară, inclusiv 48 de avioane de vânătoare şi asalt. Portavionul însoţeşte grupul maritim militar de sprijin, din care face parte şi un distrugător.
Maksim Minaev expert la Centrul de conjunctură politică de la Moscova crede că „este vorba despre pregătirea operaţiunii militare în Siria". „Aceste acţiuni ne amintesc despre o iniţiativă analogă, legată de concentrarea grupării maritime militare a NATO în apropierea Libiei. În general, scenariul se repetă. Washingtonul doreşte să obţină cât mai multe dividende de pe urma seriei de revoluţii din ţările Orientului Mijlociu şi Africii de Nord", susţine Minaev, citat de postul de radio Vocea Rusiei.
Oleg Kulakov, expert al Universităţii militare, nu dramatizează situaţia. El susţine că întărirea grupării Forţelor Maritime Militare americane din Marea Mediterană are mai degrabă caracterul unei ameninţări. Presiunea militară va fi sporită probabil prin demersuri diplomatice. Însă nu este cazul să vorbim despre o intervenţie militară".
Zonă de ajutor umanitar în Siria ?
Franţa a cerut, miercuri, crearea unei „zone securizate pentru protejarea populaţiei civile" din Siria. Ministrul francez de Externe, Alain Juppe a declarat că această zonă ar putea fi instituită fără acordul regimului sirian, dar cu mandat internaţional, fără a se lua în considerare o intervenţie armată.
O intervenţie militară în Siria din partea SUA sau NATO fără acordul Rusiei este mai dificilă ţinând cănt că în portul sirian Tartus se află o bază militară rusă . De altfel, postul de televiziune Al Arabyia informa