Raiffeisen Bank International (RBI) ar putea să se retragă de pe unele dintre pieţele din Europa Centrală şi de Est (ECE), dar nu vede niciun motiv să plece din Ungaria, a declarat joi directorul general al băncii austriece, Herbert Stepic, într-o conferinţă de presă la Viena.
Stepic nu a menţionat vreo ţară de unde grupul austriac s-at putea retrage.
El a adăugat că banca nu a conspirat pentru fixarea dobânzilor creditelor ipotecare din Ungaria, transmite Reuters.
Autorităţile din Ungaria au lansat miercuri o investigaţie împotriva a şapte bănci, între care OTP, Erste, Raiffeisen şi Unicredit, pentru o posibilă înţelegere de majorare a dobânzilor creditelor ipotecare, legată de programul guvernamental de rambursare anticipată a împrumuturilor în valută.
"Raiffeisen Bank România are unele dintre cele mai bune rezultate din grupul Raiffeisen, am dovedit şi în criză stabilitate şi echilibru. În concluzie, este normal ca grupul să evalueze în ce ţări investeşte resurse, care astăzi sunt mai scumpe şi mai puţine, iar într-o astfel de situaţie vă asigur că România va avea de câştigat", a declarat preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen. Raiffeisen este, după nivelul activelor de la finele anului trecut, a treia cea mai mare bancă din România, după BCR şi BRD.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Bucureşti, că băncile statelor europene au obţinut "profituri uriaşe" în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este "lipsă de fair play", el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească "lăcomia" băncilor.
Banca centrală a Austriei a prezentat, luni, un set de măsuri, acceptate de UniCredit Bank Austria, Erste şi Raiffeisen Bank International, care prevăd ca în Europa de Est creşterea creditării asigurate de subsidiarele celor trei bănci să fie condi