"Invoc argumentul transparenţei, unde încă nu excelăm, şi îmi asum angajamentul de a transmite la Guvern mesajul de a explica mai bine eforturile făcute până acum şi nevoia de a prioritiza investiţiile care vor aduce valoare adăugată în economie.
România va avea creştere economică în 2012 pentru că strategia e construită pe un nou model economic. Industria, exporturile, construcţiile şi agricultura sunt pilonii de creştere pentru 2012, după ce, până acum, a fost o creştere bazată pe importuri, împrumuturi şi pieţe speculative.
Bugetul este construit sub o presiune uriaşă, care vine cel puţin din zona europeană, care se va afla într-o cvasistagnare economică, dublată de criza datoriilor suverane, în condiţiile în care trei sferturi din relaţiile noastre economice sunt dependente de partenerii comunitari. Am redus la 1,8% creşterea economică pentru la anul în cel mai pesimist scenariu şi la 2,3% pentru cel optimist. Bugetul rămâne pe scenariul moderat, care depinde de viteza cu care îşi va reveni sectorul construcţiilor, dar şi evoluţia exporturilor. România ar trebui să construiască un buget pe o strategie de creştere economică de 5-6% anual pentru a recupera şi pentru a se alinia la nivel european.
A fost şi există însă risipa banului public, iar înainte de criză a avut dimensiuni colosale. Dar atâta timp cât au fost renegociate contracte nu mai puteţi invoca în continuare argumentul trecutului. Că există o ridigitate funcţionărească care mai întârzie din aceste proceduri şi nu sunt la viteza la care v-aţi dori, e adevărat, însă nu se poate spune că nu s-a făcut nimic.
Regulile economiei sunt ca regulile fizicii: nu le poţi nega. Faptul că ai adus deficitul bugetar la un nivel normal pentru contextul actual - cu un efort politic enorm - este un câştig. De aceea lucrăm pe un deficit de 1,9% cash.
Spiritul antreprenorial în Rom