Nouă americani au plecat într-o călătorie în jurul lumii la bordul unei aeronave-amfibie convertită într-un yacht de lux. În câteva zile de la decolare călătoria s-a transformat într-un coşmar sub gloanţele unor arbi din deşertul Arabiei Saudite. Se întâmpla în urmă cu 51 de ani.
Aeronava care aterizase pe apele limpezi ale Golfului Aqaba - mărginit de graniţele a patru state Egipt, Israel, Iordania şi Arabia Saudită - era parcată pe uscat, iar cei 9 pasageri serveau micul dejun.
Cei şase membri - omul de afaceri Thomas W. Kendall, soţia sa Miriam şi cei patru copiii cu vârste între 9 şi 24 de ani - erau însoţiţi de secretara industriaşului şi secretara acestuia şi de un reporter al revistei LIFE.
Nimeni nu bănuia că în acest peisaj de vis puteau să fie atacaţi de gloanţele mitralierelor automate, iar distracţia să se termine într-o baie de sânge.
Avioane de război convertite în nave de lux
La începutul celui de-al doilea război mondial Thomas W. Kendall deţinea o serie de fabrici, în Los Angeles, unde se produceau aparate de aer condiţionat. Era considerat un om de afaceri de succes, însă, la finalul războiului, americanul începuse să-şi facă planuri de retragere: vroia să-şi vândă afacerea şi să petreacă mai mult timp cu familia.
Cinci ani mai târziu, după o discuţie mai lungă cu soţia sa, cei doi decid să facă o călătorie în jurul lumii. Pentru a-şi atinge scopul, la începutul anului 1950 cei doi cumpără trei aeronave-amfibie folosite de armata americană în timpul celui de-al doilea război mondial - modelul PBY Flying Boats. Capabile să aterizeze atât pe apă, cât şi pe uscat aeronavele nu se ridicau la nivelul unui avion confortabil pentru o călătorie atât de lungă.
Kendall a angajat un designer care să se ocupe de recondiţionarea aeronavelor în ceea ce industriaşul numea „ rulote zburătoare". Designerul s-a întrecut pe sine