Analizele pot fi diferite de la un laborator la altul din cauza reactivilor inferiori sau din cauza depozitării incorecte a sângelui. Diagnosticele de hepatită B sau C sunt cel mai frecvent greşite.
La analizele de sânge nu e întotdeauna ca la aritmetică. Rezultatele aceloraşi teste de sânge efectuate în laboratoare diferite se pot bate cap în cap. Nivelul colesterolului, glicemiei şi al altor componente ale sângelui diferă de la un buletin la altul, însă cea mai gravă situaţie este în cazul analizelor pentru depistarea hepatitelor B şi C, unde se comit cele mai multe greşeli.
Motivele ţin de bucătăria internă a laboratorului. Dacă reactivii sunt expiraţi sau sângele stă prea mult până să fie centrifugat şi prelucrat, chimia se practică la ghici.
Mai jos vă prezentăm rezultatele unui experiment efectuat de reporterii EVZ, dar şi povestea unui bărbat, care a crezut că are hepatită C după ce la două laboratoare i s-au greşit analizele.
Trei laboratoare, aceleaşi analize, rezultate diferite
Reporterii EVZ şi-au făcut, într-o săptămână, un set de analize la trei laboratoare din Bucureşti alese la întâmplare: Biomedica, Synevo şi Laboratorul MedPlus. La colesterol şi la glicemie rezultatele au variat, cu precizarea că au fost respectate regulile în ceea ce priveşte dieta, şi seara, şi dimineaţa. Valorile au fost următoarele: colesterol: 172-174-194, glicemie: 77-81-86.
Chiar dacă poate fi derutant pentru pacienţi, medicii spun că astfel de "greşeli" sunt justificate. "Este vorba de aparatură diferită, medici diferiţi care citesc în sânge, probe diferite de sânge, chiar dacă este vorba de acelaşi om de la care se prelevează sânge", ne-a declarat medicul de familie Remus Lupu.
Erorile grave şi din păcate destul de frecvente, conform reclamaţiilor depuse de pacienţi la asociaţiile care le prote