De patru ani de zile, porcii americani, din rasa Duroc, au înlocuit cu succes, în judeţul Mehedinţi, rasele locale de porcine
Porcul de Crăciun se numeşte Jack, Ghiţă a fost lăsat doar pentru tradiţionalişti. Povestea procului capătă şi ea valenţe americane. Ţăranul mehedinţean a tras cu ochiul la vecinii de prin alte judeţe, a observat că la ei porcii cresc mai repede şi sunt mai rezistenţi.
Aşa că a înlocuit şi el rasele locale de porcine cu rasa americană Duroc.Animalul nu este pretenţios la mâncare, se îngrijeşte uşor, şi spun crescătorii, are carnea mai dulce şi mai slabă.
Iulian Grecu este unul din ţărani care s-a adaptat la cerinţele pieţii. Bărbatul din Vânju Mare, judeţul Mehedinţi, s-a apucat de agricultură şi creşterea porcinelor, după revoluţie. Cu timpul, a dezvoltat o adevărată afacere în care şi-a integrat şi familia.
„Muncim de dimineaţa şi până seara să creştem porci, familia mea din asta trăieşte de la revoluţie încoace. Este o muncă grea, prost plătită”, a mărturisit crescătorul.
Porcii americani, rasa Duroc sunt buni atât pentru reproducţie cât şi pentru îngrăşare, au talie medie spre mare, se recunosc uşor datorită culorii roşcate a trupului cilindric şi lung. Patrupedele ajung la 100 de kg în 170-180 de zile, iar stratul de grăsime se situează între valorile 13 şi 17 milimetri.
Ei au înlocuit cu succes Marele Alb, una dintre cele mai cunoscute şi răspândite rase din lume.Doar anul acesta, Iulian Grecu a vândut şapte astfel de exemplare, preţul se negociază la sânge cu cumpărătorul.
Jack, porcul care este pregătit pentru sacrificul de Crăciun, are o greutate de 140 de kilograme şi o valoare de 1.100 de lei. Purceluşii de lapte au un preţ de pornire de 300 de lei, preţ care variază în funcţie de greutate şi vârstă.
Rasele locale sunt mai ieftine cu 200 de lei, valoarea depinde însă de arta de