După ce Banca Naţională din Austria a recomandat limitarea finanţărilor în Est, Raiffeisen ia în calcul părăsirea unor ţări. Replica lui Băsescu: „Vreau să cred că nu vom fi puşi să plătim lăcomia sistemelor bancare“.
La începutul acestei săptămâni, o ştire venită din Viena a dat fiori reci în toată Europa de Est. O instrucţiune emisă de banca centrală austriacă precizează că băncile din această ţară ar trebui să-şi reducă liniile de finanţare oferite subsidiarelor lor din regiune.
În plus, ieri a urmat o declaraţie-şoc a şefului Raiffeisen, una dintre cele mai puternice bănci austriece prezente pe piaţa românească. Herbert Stepic, CEO al grupului bancar, a afirmat că banca nu va rămâne pe toate pieţele din Est pe care activează în prezent. „Este posibil ca în viitor să ne retragem de pe o piaţă sau alta", a spus Stepic, potrivit Mediafax, fără a preciza dacă are în vedere anumite pieţe şi nici criteriile pe care s-ar baza o decizie de retragere. CITEŞTE ŞI: Stolojan: Băncile au făcut ce-au vrut în România Băsescu critică dur băncile austriece: Aţi făcut profituri uriaşe în România şi acum vreţi să ne sugrumaţi economia?
Ce se va întâmpla cu BCR şi Raiffeisen România
Totuşi, el a arătat că nu ia în calcul retragerea din Ungaria, în pofida problemelor cu care se confruntă băncile în această ţară. Raiffeisen are în Ungaria active de 5,9 miliarde de euro, iar subsidiara sa este a cincea din piaţa locală. În total, austriecii de la Raiffeisen sunt prezenţi pe 16 pieţe din Europa Centrală şi de Est, precum Cehia, Belarus, România, Kosovo şi Albania. În Serbia deţin a opta bancă, în Slovenia a zecea, iar în Belarus a cincea. În România se aflau pe locul patru la jumătatea acestui an. Această declaraţie este prima în care şeful unei bănci puternice în regiune vorbeşte de retragerea de pe anumite pieţe.
În timp ce presa internaţională transmit