Iaurtul este un aliment gustos, sanatos, recomandat in diete si necesar pentru o alimentatie echilibrata. Este un produs lactat obtinut din fermentarea laptelui. Pentru a produce iaurt poate fi folosit orice fel de lapte, respectiv de vaca, oaie, capra, bivolita, camila - dar, in ziua de azi, cel mai des folosit este laptele de vaca.
Cel mai sanatos si mai igienic iaurt este cel pe care-l preparam noi in casa, deoarece il facem cu atentie si dragoste pentru noi si ai nostri. Se incalzeste jumatate din cantitatea de lapte pe care o avem si oprim focul cand din lapte incep sa iasa aburi. Combinam laptele cald cu cel rece si il turnam in borcanele deja pregatite.
Pentru inceput trebuie un borcan de iaurt din comert - pentru cuibusor sau maia - cate o lingura in fiecare borcan, pana la prima noastra productie de iaurt. Se amesteca bine cu lingura in fiecare borcan, dupa care le acoperim cu servetele si o paturica sau prosoape de bucatarie mai groase. Se poate folosi si smantana.
In 10 - 12 ore, uneori si mai mult, depinde de temparatura din incapere, ar trebui sa avem iaurtul. Dupa ce iaurtul s-a facut, se pun capacele la borcane. Se pastreaza la frigider. Aveti grija ca de fiecare data sa opriti jumatate de borcan de iaurt pentru data viitoare cand veti pregati un alt iaurt.
Previne hipertensiunea
Specialistii spun ca produsele lactate au un rol deosebit in prevenirea si tratarea osteoporozei, iar iaurtul o poate face chiar foarte bine deoarece contine suficient calciu si vitamina D.
De asemenea, in cazul persoanelor care consuma doua - trei portii de lactate pe zi, riscul de a dezvolta hipertensiune scade cu pana la 50%. Este bine de stiut si faptul ca iaurtul este un aliment cu putine calorii, asa ca poate fi consumat de persoanele care tin cura de slabire.
Trateaza acneea
Ia