Băncile britanice trebuie să-și facă „planuri de urgență” în cazul în care zona euro se va destrăma, și trebuie să continue să-și reducă dependența de finanțări pe termen scurt și de active riscante, a declarat Andrew Bailey, directorul Financial Services Authority (FSA), principalul supraveghetor al pieței bancare britanice.
Bailey a avut grijă să adauge, în cadrul avertismentului său, că acesta nu reprezintă o profeție de criză. Cu toate acestea, el a mărturisit că instituția pe care o conduce „își dorește ca băncile să planifice contra oricărei consecințe haotice a crizei europene. O bună gestionare a riscului înseamnă să te pregătești pentru scenarii improbabile dar serioase”, a concluzionat Bailey în cadrul unui discurs ținut la Londra, citat de cotidianul britanic Financial Times.
Băncile britanice, primele care vor fi obligate să respecte standardele de lichidități Basel III
Andrew Bailey consideră că evenimentele din zona euro au justificat acțiunea întreprinsă de către Marea Britanie pentru a defini primele standarde de lichidități din lume, standarde care obligă băncile să dețină suficiente active care pot fi vândute cu ușurință pentru a le permite să reziste unei crize bancare sau unei contracții economice. Bancherii britanici s-au opus introducerii standardelor respective încă de anul acesta, mai ales că versiunea globală a acestor măsuri, parte din tratatul Basel III, nu va intra în vigoare decât în 2015.
„Ar fi greşit să gândiți că băncile ne-au mulțumit când le-am cerut să implementeze niște măsuri care nu reprezintă nimic altceva decât un standard ridicat pentru lichiditatea sistemului, înaintea introducerii Basel III. A fost o acțiune unilaterală a Marii Britanii. Tot ce pot să vă spun este că, evenimentele care au urmat au justificat aceste măsuri”, a spus Bailey.
Corporațiile nemulțumite de rigiditat