CJUE a considerat că Directiva privind dreptul de autor nu a fost transpusă corect în legislaţia română, exonerând Circul de la plata remuneraţiilor
Asociaţia pentru Drepturile de Autor pretindea Circului Globus aproape 1,4 mil. lei pentru perioada în care a folosit opere muzicale fără a deţine licenţă
Circul încheiase însă contracte de cesiune direct cu compozitorii, plătindu-le acestora drepturile cerute
Circul Globus nu va mai plăti Asociaţiei pentru Drepturile de Autor cotizaţia aferentă utilizărilor pieselor muzicale din timpul spectacolelor, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) hotărând că Directiva privind dreptul de autor nu a fost transpusă corect în legislaţia română.
Potrivit comunicatului remis ieri presei de către CJUE, în perioada mai 2004-septembrie 2007, Circul Globus a folosit opere muzicale ale unor compozitori, încheind direct cu aceştia contracte de cesiune şi plătind remuneraţiile conform contractului.
Ca atare, nu a mai obţinut autorizaţie de licenţă din partea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) şi nu i-a mai achitat acesteia remuneraţiile corespunzătoare drepturilor patrimoniale de autor.
Considerându-se lezată în drepturile sale, UCMR-ADA a dat Circul Globus în judecată, cerând plata unei remuneraţii în cuantum de 994.153 lei. Tribunalul Bucureşti a admis cererea UCMR-ADA şi a obligat Circul Globus la plata datoriei, plus penalităţi de întârziere de 397.721 lei. Nemulţumit de decizia instanţei, Circul Globus a făcut apel la Curtea de Apel Bucureşti, care însă l-a respins. Prin urmare, Circul Globus ar fi fost obligat să achite UCMR-ADA remuneraţia şi penalităţile, independent de contractele încheiate cu compozitorii operelor.
Nemulţumit de această decizie, Circul Globus s-a adresat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, arătâ