Citind operele lui Shakespeare, medicii pot avea o nouă viziune despre legătura dintre spiritul omului şi fizicul bolnav al acestuia, informează BBC. Concluzia aparţine doctorului britanic specializat în gastroenterologie, Kenneth Heaton, care a studiat opera dramaturgului după ce a ieşit la pensie. Acesta a sesizat numeroase exemple de conexiuni între problemele psihologice şi simptomele fizice din piesele lui Shakespeare şi a realizat importanţa dramaturgiei în practica medicală.
Cea mai recentă cercetare a lui Heaton, Medical Humanities, pune accentual pe simptome fizice reale cum ar fi ameţelile, oboseala, leşinurile, tulburările de auz, toate provocate de traumele emoţionale şi pentru care doctorii nu pot găsi cauze concrete. Un exemplu relevant este cel al lui Hamlet, care efectat fiind de moartea tatălui său se plânge de "existenţa sa plictisitoare, monotonă, banală şi fără rost". Un alt exemplu îl reprezintă migrena de care suferă încornoratul Othello.
Doctorul Heaton a găsit 43 de astfel de exemple în dramaturgia lui Shakespeare. Mai mult, medicul spune că reticenţa medicilor din ziua de azi de a corela simptomele fizice cu tulburările emoţionale duce la întârzierea diagnosticării, la suspunerea pacienţilor la testări adesea inutile şi la încercarea mai multor tratamente. "Shakespeare a avut o imagine extraordinarî a psihologiei fiinţei umane, surprinzând efectele emoţiilor asupra organsimului. Unele şcoli de medicină au perspective diferite de a preda umanitatea, modul în care putem afla mai multe unii despre alţii, dar cred că mulţi medici ar avea ce să înveţe din Shakespeare." (Ionela Samoilă)
Citind operele lui Shakespeare, medicii pot avea o nouă viziune despre legătura dintre spiritul omului şi fizicul bolnav al acestuia, informează BBC. Concluzia aparţine doctorului britanic specializat în gastroenterologie, Kenneth Heaton, care a