"Dacă ar fi să descriu în patru cuvinte bugetul pe 2012 acestea ar fi: prudenţă, responsabilitate, investiţii şi locuri de muncă, a declarat Emil Boc.
Trăim într-un context intern şi internaţional care ne obligă la un maxim de prudenţă. Uniunea Europeană se îndreaptă către austeritate, a punctat premierul. Previziunile de creştere au fost revizuite în scădere. Incertitudinile internaţionale sunt legate de criza datoriilor suverane şi imposibilitatea asigurării acestor datorii, instabilitatea pieţelor financiare, precum şi diminuarea ritmului de creştere economică, a mai declarat Boc.
Premierul a atras atenţia că România are alternativa de a merge pe mâna populismului, ca în 2008. "Putem să promitem lucruri care nu au acoperire în economie sau să aleagă un buget fundamentat economic. Soluţia opoziţiei ar însemna imposibilitatea finanţării deficitului de către România", a precizat premierul.
Contează responsabilitatea, raţionalitatea şi prudenţa. "Să consolidăm ceea ce avem. Românii au făcut sacrificii uriaşe pentru a evita colapsul economic şi intrarea în incapacitate de plată", a mai precizat Boc care a subliniat că "nu vom propune parlamentului un buget cu tentă populistă din responsabilitate faţă de România. Nu sacrificăm stabilitatea economică din raţiuni electorale. Pentru 2012 ne propunem să conservăm ceea ce avem. Dacă lucrurile se vor îmbunătăţi în Europa, în lume şi implicit în economia românească, o vom duce mai bine".
Premierul a mai subliniat că:
- Avem una dintre cele mai mici datorii raportate la PIB din România. Deficitul bugetul este sub 3%. Inflaţia revine şi în România în limite controlabile şi decente, în conconrdanţă cu aspiraţiile noastre de aderare la zona euro.
- România a avut în 2010, conform Eurostat, cel mai mare procent din PIB, pentru investiţii din întreaga Uniune.
- Banii vor fi redirecţionaţi cătr